Wat is het RAM-geheugen van je computer?

RAM staat voor voor Random-Access Memory (letterlijk vertaald: “geheugen met willekeurige toegang”)De naam “RAM-geheugen” is dus eigenlijk een pleonasme, want de M staat voor Memory: twee keer geheugen dus. Synoniemen van het RAM-geheugen zijn het intern geheugen of ook het werkgeheugen.

We verklaren bovenstaande woorden al even:

 • Waarom geheugen met willekeurige toegang: omdat de computer in staat is om de gegevens op het RAM-geheugen in willekeurige volgorde te lezen en er ook willekeurig gegevens bij te schrijven. Een harde schijf werkt anders: daar kunnen maar gegevens opgeslagen worden als de leeskop van de computer voorbij de juiste locatie van de harde schijf komt.
 • Wat is het intern geheugen? Het RAM-geheugen is een soort geheugen dat zich binnen het moederbord bevindt, vandaar intern geheugen. Het moederbord is een soort metalen plaat binnenin de computer waarop diverse zaken gemonteerd wordt (o.a. de processor, maar dus ook het RAM-geheugen.
 • Waarom het werkgeheugen? Het RAM-geheugen wordt letterlijk gebruikt om de computer te doen werken. Je kunt het vergelijken met het kortetermijngeheugen van de mens. Je kunt ermee van de ene taak naar de andere taak springen, omdat je snel uit dit geheugen kunt putten. Bij computers betekent dit dat het de gegevens tijdelijk opslaat van de programma’s waarmee je werkt, zodanig dat je van ene naar het andere programma kunt springen (en dus werken).

Wat doet het RAM-geheugen?

RAM-geheugen

In het RAM-geheugen kan de processor (hier lees je wat een processor is) dus tijdelijk informatie op kan slaan om er snel mee te kunnen werken.

Bijvoorbeeld:

 • Je opent een vrij zwaar programma voor het eerst sinds de computer is opgestart. Het opstarten gaat vrij traag, want alle onderdelen worden in het RAM-geheugen geladen. Het opstarten van het programma duurt nu bv. 15 seconden.
 • Wanneer je het programma afsluit en vrij kort erna weer opstart, zitten de gegevens nog steeds in het werkgeheugen (RAM-geheugen). De opstart zal dus veel sneller gebeuren, vb. binnen de 5 seconden.

Hoe meer werkgeheugen hoe langer de computer lekker snel blijft werken. Wanneer het RAM-geheugen “vol” is, dan moet de processor keuzen maken. Wat laat hij in het werkgeheugen en wat kan weer weg. Wanneer iets weg is en je wilt het gebruiken, kost dit uiteraard tijd. Resultaat: een tragere computer. Of anders gezegd: hoe groter het geheugen, des te meer taken een computer tegelijkertijd kan uitvoeren zonder traag te worden.

In tegenstelling tot je harde schijf – waar je gegevens permanent worden opgeslagen – slaat het RAM-geheugen gegevens enkel tijdelijk op. Het werkgeheugen verliest elke keer nadat u de computer uit zet zijn gegevens die de processor erin heeft gezet. Daarom is dit ook een tijdelijk geheugen. Dat verklaart bijvoorbeeld waarom je een werk dat je niet tijdig opgeslagen hebt, kan verliezen wanneer de stroom uitvalt.

 

Hoeveel RAM-geheugen heb ik nodig?

Dat hangt volledig af van wat u met uw computer wilt doen. Tegenwoordig is 4 GB RAM wat ons betreft een minimum, hoewel je ook nog computers vindt met 2 GB. Hebt u nood aan een computer die instaat voor betere prestaties, dan moet u gaan voor  8 GB of zelfs 16 GB.

Een aantal voorbeelden:

 • Tekstverwerken en internetten: in dit geval heb je aan 4 GB geheugen genoeg.
 • Gamen: 8 à 16 GB.
 • Videobewerken: 16 GB.

Prijs en de performantie van de computer hangen samen. Het RAM-geheugen bepaalt niet één op één de prijs van de computer. In praktijk wordt echter meer RAM-geheugen gestoken in betere computers. Dit vonden we op Coolbue:

 • Goedkoopste (desktop) computer met 2 GB RAM: 129 euro.
 • Goedkoopste computer met 4 GB RAM: 269 euro.
 • Goedkoopste computer met 8 GB RAM: 599 euro.
 • Goedkoopste computer met 16 GB RAM: 1049 euro.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *