Cookies in mensentaal: wat zijn het?

cookies in mensentaal
cookies in mensentaal

Tijdens het internetten vragen veel websites uw toestemming om cookies te gebruiken. Soms kunt u zelfs niet verder surfen voor u akkoord gaat met de cookies. Hoog tijd om even uit te leggen wat cookies zijn, uitgelegd in mensentaal.

Cookies in mensentaal

Wanneer u een website bezoekt, komt deze op uw computerscherm tevoorschijn omdat uw computer gegevens oplaadt vanaf een server. Een server is een grote computer, waarop o.a. websites opgeslagen zijn. Via het internet leest u de gegevens van de server in en zo krijgt u een website te zien. Een server zorgt er echter niet alleen voor dat u de website ziet. Het zal ook tekstbestandjes opslaan op uw eigen computer, tablet of smartphone om verschillende redenen (zie hieronder). Die tekstbestandjes worden coockies genoemd.

Definitie van een cookie volgens Wikipedia:

“Een cookie of magic cookie is een hoeveelheid data die een server naar de browser stuurt met de bedoeling dat deze opgeslagen wordt en bij een volgend bezoek weer naar de server teruggestuurd wordt. Zo kan de server de browser opnieuw herkennen en bijhouden wat de gebruiker, c.q. de webbrowser, in het verleden heeft gedaan.”

Soorten cookies en wat doen ze?

Indeling op basis van wie de cookies stuurt
  • First party cookies: deze zijn cookies van de bezochte website zelf. Deze zijn bedoeld om de website zo optimaal mogelijk weer te geven en uw een leuke surfervaring te geven.
  • Third party cookies. Zoals de naam het aangeeft, zijn dit cookies van derde partijen. Bekendste “aanbieder” is wellicht Google en meer specifiek Google Analytics. Deze cookies verzamelen gegevens over jou voor diverse doeleinden.
Indeling op basis van wat de cookies doen

Er zijn grosso modo:

  • Essentiële of functionele cookies: deze zijn puur functioneel en essentieel om een website te bezoeken. Dat is natuurlijk een stukje interpretatie. Dergelijke cookies onthouden bv. dat u bent ingelogd op een site. De gegevens in uw winkelmandje worden opgeslagen. Ook uw voorkeursinstellingen zoals lettergrootte en taal worden via cookies onthouden. Dit zijn doorgaans first party cookies.
  • Niet-essentiële cookies: hieronder vallen alle soorten cookies die dus niet als doel hebben uw surfervaring te verbeteren. Niet-functionele cookies zijn cookies die kunnen worden ingevoegd voor statistische, sociale, doelgerichte of commerciële doeleinden. Google Analytics zal bijvoorbeeld de website-eigenaar via cookies informatie geven over websitebezoekers. Google Adsense zal via cookies gepersonaliseerde advertenties aanbiden.

Er is een Europese regelgeving die stipuleert dat de gebruiker van een website impliciet de toestemming moet geven om cookies te gebruiken.. De bezoeker van je website moet nog steeds geïnformeerd worden over het gebruik. Dit geldt enkel voor niet-essentiële cookies. Functionele of essentiële cookies zijn geen probleem. Deze zijn immers noodzakelijk om een website correct weer te geven.

In België wordt verwacht dat je website een duidelijke boodschap toont, waarin je vermeldt dat je cookies gebruikt. En dat niet enkel op de homepagina, maar op elke eerste pagina van je website waarop de bezoeker terecht komt. Geef de bezoeker de mogelijkheid om de cookies te aanvaarden of te weigeren. Wanneer de bezoeker de boodschap wegklikt zonder op de vraag te antwoorden, gaat hij impliciet akkoord met het gebruik van cookies. Opgelet: er is een verschil tussen stilzwijgend akkoord gaan en impliciet akkoord gaan. Er moet duidelijk vermeld worden dat als de gebruiker verder surft zonder te antwoorden, hij akkoord gaat met het gebruik van cookies. Laat je bezoeker ook weten hoe hij/zij de instellingen van de browser aanpast.

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *