Nieuwe computer? Tips om een goede start te maken

Nieuwe computer tipsZo, je hebt een nieuwe computer gekocht? Proficiat met de aankoop! De pret kan beginnen! Om vlot te starten is het aangeraden om je computer goed in te stellen. Dat kan een hoop irritatie voorkomen, vb. het snel traag worden van je nieuwe computer. Tips dus om een goede start te maken.

Tip 1: Is je Windows-versie up-to-date?

Wij gaan er vanuit dat de computer die je aankoopt draait op Windows 10. Tenzij je natuurlijk een Mac-fan bent of eventueel voor Linux gaat. Nu, de Windows-versie die op je computer staat, kan gemakkelijk meerdere maanden oud zijn. Je computer staat immers al even in de winkel of in het magazijn voor je hem aankocht. Vandaar dat het belangrijk is om even te checken of er updates beschikbaar zijn voor Windows. Dit zorgt ervoor dat je computer niet kwetsbaar is.

Hoe doe je dit? Je gaat naar de instellingen van Windows en klikt daar op “bijwerken en beveiliging”. Onder “updatestatus” klik je op “zoeken naar updates”. Doe dit verschillende keren ook al staat er dat er geen updates zijn. Blijf dit doen tot alles oké staat. Eens oké houdt Windows u vanaf nu op de hoogte en doet het nodige om zelf te updaten.

Tip 2: Antivirus installeren

Onze eerste tip is niet onbelangrijk in het kader van veiligheid; onze tweede al evenmin. Tegenwoordig staat op Windows standaard de Defender-software. Deze is degelijk maar niet top. Installeer daarom een antivirus-programma op je computer. Bij ons staat Kaspersky geïnstalleerd; denken dat dit wel een goede keuze is (zie ook deze link). Wij hebben een betalende versie van Kaspersky, maar er bestaat ook een gratis versie.

Tip 3: Opgeruimd staat netjes

Bij computers die je aankoopt, staat er doorgaans reeds voorgeïnstalleerde software op. Wij zijn daar niet zo’n fan van en doen liever ons eigen ding. Dus weg ermee. Volgende software kan je hiermee helpen:

  • Revo Uninstaller: helpt programma’s te de-installeren, waarbij deze volledig weg zijn en geen bestanden achter laten op je harde schijf.
  • PC-decrapifier: de naam zegt alles. Het helpt de “crap” van je computer te halen, i.e. overbodige programma’s.

Beide programma’s zijn natuurlijk gratis ;-).

Tip 4: Installeer je apparaten

De apparaten die wij ingesteld hebben:

  • De printer (merk: Canon), waarvoor we vanaf de website de nodige software en drivers downloaden en installeren.
  • We zorgen er ook voor dat de computer verbonden is met onze geluidsinstallatie. Dit gebeurt via de instellingen in Windows, apparaten en dan op bluetooth klikken.
  • Eveneens via de bluetooth instellingen verbonden wij onze smartphone met onze laptop.

Tip 5: Get on the cloud

Wij gebruiken Google Drive om onze bestanden op te slaan. Zo staan ze lokaal, maar worden ze onmiddellijk ook op een veilig manier opgeslagen “in the cloud” (bij Google). Twee voordelen: enerzijds heb je een back-up van je bestanden. Ten tweede is het maar een kleintje om bij aankoop van een nieuwe computer je bestanden te “transferen”.

Microsoft heeft een tegenhanger voor Google Drive: One Drive. Werkt ongeveer gelijkaardig.

Tip 6: Installeer je eigen software

Wat installeren wij zo snel mogelijk op onze computer:

  • Microsoft Office: enige software waar we voor betalen naast Kaspersky Antivirus (zie hoger).
  • GIMP: teken- en ontwerpprogramma. Gratis alternatief voor Photoshop.
  • Spotify: muziekjes kunnen afspelen op je computer is leuk.
  • Fotor: simpel programma om afbeeldingen te bewerken, maar degelijk.
  • CCleaner: je computer proper houden en overtollige bestanden (o.a. cookies) regelmatig wissen.

Voilà, we zijn voorlopig klaar met onze nieuwe computer. Tip zijn altijd welkom.. Contacteer ons voor verdere suggesties.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *