Wat betekent Internet of Things?

Het is al enige tijd een modewoord: Internet of Things (IoT). Letterlijk vertaald betekent dit het “Internet der Dingen”. Die letterlijke vertaling … is vrij letterlijk te nemen. Daar waar vandaag het internet iets “van mens tot mens” is, gaat het internet meer en meer iets van “computer tot computer” worden. Concreet: ik schrijf deze blogbijdrage en u leest deze blogbijdrage. Het gebeurt uiteraard via een computer, maar voor het overige is het human2human. Van mens tot mens. Wij zijn bezig in het Internet of Humans.

The Internet of Things

Wat als … de inhoud die op internet verspreid wordt van een computer komt zonder menselijke tussenkomst? Wat als die informatie verwerkt wordt door een andere computer? Wanneer dus semi-intelligente apparaten (uiteraard nog steeds geprogrammeerd door mensen) informatie gaan uitwisselen? Dan zitten we inderdaad in een IoT. De verwachting is overigens dat er op den duur meer intelligente apparaten dan mensen op het internet zitten.

Aldus, een definitie van het Internet of Things:

Het Internet of Things refereert naar de situatie, waar computers, semi-intelligente apparaten en machines op een autonome manier gegevens gaan uitwisselen via het internet.

De informatie die apparaten verzamelen, wordt doorgaans verkregen via allerhande sensoren. Denk maar aan de activity trackers die onze lichaamsbeweging in kaart brengen. Hieronder vind je nog een aantal toepassingen.

Concrete toepassingen

De meeste toepassingen zijn er om ons leven eenvoudiger te maken of om ons meer comfort te geven:

  • Thermostaat: je bent op weg naar huis na een vermoeiende dag op het werk. Je smartphone detecteert dit via zijn GPS-functie. Via een app geeft hij door aan je thermostaat thuis dat je onderweg bent. De thermostaat die uit ecologische overwegingen de temperatuur laag hield, schiet in gang. Hij zorgt ervoor dat bij je bij je thuiskomst een gezellige warmte binnen wandelt.
  • Gezondheid: de toepassingen zijn zeer divers. Een sensor die een alarm doet afgaan wanneer een hulpbehoevend persoon uit zijn bed valt. Activity trackers die je beweging interpreteren en suggesties doen voor een gezondere levensstijl. Hartslagmeters die alarm slaan bij anomalieën. Enzovoort.
  • Slimme parkings: valt onder de rubriek “smart cities”. Hopeloos op zoek naar dat ene parkeerplaatsje? Wanneer parkings uitgerust zijn met sensoren, krijgt u op uw smartphone meteen te zien waar dat ene vrije plaatsje u toelacht.
  • Slimme lantaarnpalen: deze detecteren via het gebruik van de smartphone hoeveel mensen op de weg zijn. Zijn de straten leeg? Dan wordt het licht gedimd om energie te besparen. Veel volk: dan worden we wat extra verlicht.
  • Huishouden: je robotgrasmaaier via een app besturen, je koelkast die aangeeft dat ze bijna leeg… zijn toepassingen die er al zijn of eraan komen.

Een illustratieve video

Deze video vonden wij alvast een mooie illustratie:

The Internet of Humans

Kleine noot om af te sluiten: op het moment dat we deze blogbijdrage schrijven, krijgt de term Internet of Humans een heel nieuwe invulling. Op dit artikel wordt de term gebruikt om aan te duiden dat computers op een menselijke manier kunnen communiceren via artificial intelligence (AI). Google stelde immers een “digitale assistent” voor die probleemloos naar de kapper of een restaurant kan bellen. Computers die op een menselijke manier communiceren: we zijn weer een stap verder.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *