Wat is SEO? Heldere uitleg, praktische tips [2018]

SEO is een afkorting voor Search Engine Optimization. Letterlijk vertaald betekent dit “zoek motor optimalisatie”. Het begrip verwijst naar de acties die een websitebouwer moet ondernemen om zijn website bovenaan de objectieve zoekresultaten van pakweg Google en Bing te krijgen.

Relevantie van SEO

De meeste websites hebben als doel zoveel mogelijk bezoekers te verwelkomen. De redenen zijn divers: producten verkopen, informatie verstrekken, nieuwssites i.f.v. advertising, enzovoort. Dit soort websites zijn maar relevant voor zover ze bezoekers hebben. En hoe krijgen ze die bezoekers? De meeste bezoekers komen bij hen terecht via zoekrobots à la Google en Bing. We merken hierbij op dat het marktaandeel van Google zeer dominant is. Hieronder gaan we ons dan ook voornamelijk op Google focussen.

Er zijn twee manieren om bovenaan de zoekresultaten te geraken. Door SEO toe te passen of door advertising (i.e. de advertenties die getoond worden bij zoekresultaten). SEO geniet daarbij verreweg de voorkeur. Logisch: het is “gratis” en de resultaten zijn “objectief”. We zetten “gratis” tussen aanhalingstekens, omdat je natuurlijk wel moet tijd investeren in je website. Of eventueel een websitebouwer betalen. Dus was is “gratis”? We zetten ook “objectief” tussen aanhalingstekens, omdat de resultaten door de zoekrobots bepaald worden. Dat zou echter vrij goed moeten zijn, want de prima zoekresultaten zijn net hét sterke punt van Google.

Moeilijkheid van SEO

Is dit moeilijk? Ja en nee. De belangrijkste technieken om een website te optimaliseren voor zoekrobots à la Google zijn bekend. Google deelt weliswaar het algoritme niet die de volgorde bepaalt van de zoekresultaten. Maar je weet dus min of meer waar je aan moet sleutelen om een “goede SEO-website” te hebben.

Wat is de uitdaging? Iedereen wil natuurlijk bovenaan die zoekresultaten staan. De concurrentie is dus bikkelhard. Bovendien: niets voor niets. Het is niet één keer en hop, klaar is kees. SEO is een blijvend werkje, dat de nodige opvolging vraagt. Hieronder sommen we even op.

7 tips om een website SEO te maken

1. Inhoud, inhoud en nog eens inhoud

Met stip op 1: je website moet er qua inhoud bovenuit steken. Dat is een grote uitdaging. Kwaliteit staat voorop, maar ook kwantiteit is belangrijk. Dat weten is één, dat (consequent) toepassen is twee. Dit heb je zelf in de hand, maar is zeer tijdsintensief.

2. Backlinks

Backlinks zijn links van andere websites naar jouw site. Hoe meer backlinks en hoe hoger deze websites aangeschreven staan, hoe beter voor de ranking van je website.

3. Mobile first

Websites die geen of geen goede mobiele versie hebben, worden afgestraft. Met andere woorden: is je website niet geschikt voor smartphones, investeer je hier beter in.

4. Snelheid van je website

Net als “mobile first” gaat dit om de gebruiksvriendelijkheid van je website. Trage websites zijn vervelend voor bezoekers, die afhaken. Google beloont snelle websites.

5. Lokaal

In sommige zoekopdrachten is het lokale aspect van een zoekopdracht belangrijk, vb. wanneer iemand zoekt naar pakweg een schrijnwerker. Dan gaat Google geen schrijnwerker weergeven in de zoekresultaten aan de andere kant van het land. Belangrijk is dus om je landcodes correct te zetten, wanneer je je website registreert bij Google (webmaster tools).

6. Verzorgde website

Dit is, wat mij betreft je toegangsticket om mee te spelen in SEO. Basisvereisten die ik sowieso verwacht van een website: heldere URL’s die de inhoud van de pagina weergeven, informatieve paginatitels, correcte beschrijvingen (ALT) van de afbeeldingen, goede beschrijving van de pagina’s (metatag en keywords), enzovoort.

7. Gebruiksvriendelijkheid

Komt eigenlijk ook al een beetje voort uit punt 3, 4 en 6 hierboven: zet in alles wat je doet, je websitebezoeker centraal. Maak een gebruiksvriendelijke website. Denk hoe je je bezoeker een aangename surfervaring kunt geven. Google doet de rest.

WordPress en SEO

Het is zo dat WordPress al veel voor je doet qua SEO-optimalisatie, bijvoorbeeld propere paginatitels, een gebruiksvriendelijke mobiele versie van je site en nog wel meer. Om het jezelf als webmaster gemakkelijk te maken, gebruik je best de plugin Yoast SEO. Deze begeleidt je naadloos op je site (en vooral de inhoud ervan) 100% SEO te maken.

Nu, denk aan punt 1 van de tips: je website SEO maken is één, deze onderhouden vraagt tijd, energie en inspiratie. Succes!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *